Bunker BH2 was een kanaalbunker uit de Tweede Wereldoorlog. De bunker werd gesloopt in het kader van verbredingswerken aan het Albertkanaal in 2012/2013.

Tijdens de aanleg van het Albertkanaal, dat door het leger gezien werd als hoofdweerstandlinie, werden op het traject Briegden-Hasselt 33 bunkers gebouwd. Het betrof op heipalen gebouwde bunkers die bestand waren tegen inslagen van granaten tot 150 millimeter met plaats voor twee mitrailleurs. Ze bevonden zich op een afstand van 1400 tot 1600 meter van elkaar.

Beschrijving[edit | edit source]

De bunker bevatte één ingang, voorzien van een spakenladder en een nodduitgang. De wanden waren 90 mm dik, met uitzondering van de frontale muur die 100 mm dik was. Aan iedere zijde van de frontale muur bevondt zich een korte flankeringsmuur om te voorkomen dat de schietgaten zijdelings onder vuur genomen zouden worden.

Louis Paul Boon[edit | edit source]

De schrijver Louis Paul Boon was ten tijde van de Duitse invasie op 10 mei 1940 gestationeerd in Bunker BH2. Zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog beschreef hij in zijn boek Mijn kleine oorlog

Sloop[edit | edit source]

In 2013 werd de bunker gesloopt in het kader van verbredingswerken aan het Albertkanaal. Ondanks hevig protest van de bevolking, vermoedens van aanwezigheid van asbest en vergevorderde plannen voor een verplaatsing zonder kosten voor de gemeente besloot de gemeente de bunker te slopen.

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.