Gellik is een deelgemeente van Lanaken.

Algemeen[edit | edit source]

Het dorp telt ongeveer 3600 inwoners. Gellik was ooit een aparte gemeente, maar maakt nu samen met de dorpen Kesselt, Smeermaas, Veldwezelt, Neerharen, Rekem, Oud-Rekem en Lanaken deel uit van Groot-Lanaken. Briegden is een gehucht van Gellik.

Gellik ligt op 10 minuten rijden van Maastricht en Lanaken, en op ongeveer een half uur van Hasselt.

Buslijn 20A (Hasselt - Bilzen - Maastricht/Lanaken) doet Gellik aan.

Voorzieningen[edit | edit source]

Gellik heeft een eigen basisschool, de G.V Basisschool 't Bieske. Aan de basisschool liggen ook het plaatselijke ontmoetingscentrum en de in 2006 gebouwde sporthal. De Gemeentelijke Muziekacademie van Lanaken heeft haar hoofdgebouw in het oude klooster. In hetzelfde gebouw zijn ook de jeugdacademie voor beeldende kunst, de computerclub en de tafeltennisclub Jevota gehuisvest. Gellik heeft verder een eigen concertzaal, Esperanza, waar de Gellikse Harmonie oefent en geregeld toneelvoorstellingen worden gegeven. Gellik heeft ook een eigen voetbalvereniging, FC Apollo Gellik, een eigen motorclub, MC Gellik en een jeugdhuis, Jeugdhuis Jouwes.

Recreatiedomein De Krieckaert beschikt over een chaletpark, een openluchtzwembad en een speeltuin. Het recreatiegebied hoort bij het natuurgebied De Hoefaert.

Cultuur[edit | edit source]

Sinds 2007 heeft Gellik een jaarlijkse lichtstoet tijdens de carnavalsperiode. Sinds 2008 is er in deze carnavalsperiode ook weer een vrouwenzitting na een stop van enkele jaren.

Toneelgroep Onder Ons produceert elk jaar een toneelstuk in zaal Esperanza.

Gellik heeft een eigen dialect, wat sterk lijkt op het Lanakens dialect. Beide vertonen grote overeenkomsten met het Maastrichts.

Geschiedenis[edit | edit source]

  • In Gellik werden Romeinse vondsten gedaan. In de 12de eeuw werd de naam 'Gellick' al vernoemd in geschriften.
  • In de onmiddellijke omgeving van Gellik zijn op 12 mei 1940 een Engels gevechtsvliegtuig (RAF) en op 24 mei 1944 een Canadees gevechtsvliegtuig (RCAF) neergestort. Zij worden nog jaarlijks herdacht met een grote herdenkingsplechtigheid op het kerkplein.

Bekende personen uit Gellik[edit | edit source]

Bron: Gellik. (2012, september 22). Wikipedia, de vrije encyclopedie. Opgehaald 23:19, september 22, 2012 van //nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Gellik&oldid=32854077.

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.