Neerharen is een deelgemeente van Lanaken. Het Maasdorp wordt door de Staatsbaan N78 in twee delen gesplitst. Zo is er het oude gedeelte, oftewel het centrum van Neerharen, en het gedeelte wat eigenlijk na de Tweede Wereldoorlog in volle ontwikkeling is gekomen. Dat deel staat in de regio ook bekend als de goudkust. De gehuchten Herbricht en Hocht behoren eveneens tot Neerharen.

De vrijheerlijkheid Neerharen behoorde tot het prinsbisdom Luik. Tot 1708 was ze eigendom van de familie de Kerckem. Toen werd de vrijheerlijkheid gekocht door Marie-Ursule de Minckwitz, abdis van Hocht. Haar grafsteen staat tegen een muur op het kerkhof van Neerharen. Haar wapenschild maakt sinds 1990 deel uit van het wapenschild van Lanaken (rechts boven) waarin het symbool staat voor de deelgemeente Neerharen.

Herbricht is een gehucht van Neerharen. Door haar ligging aan de Maas heeft ze in het verleden al vaak af te rekenen gehad met overstromingen.

Dorpsdagen[edit | edit source]

In de loop van de jaren tachtig ontstond in Lanaken het idee om Dorpsdagen op te richten. Dit initiatief kwam er na de fusie, en moest zo het samenhorigheidsgevoel in een dorp vergroten. De Dorpsdagen vonden elk jaar in een ander kerkdorp van de gemeente plaats. In 1990 kreeg Neerharen voor de allereerste keer de organisatie van de Dorpsdagen in handen. Als op één na kleinste kerkdorp was het dan ook een grote uitdaging om deze feesten te organiseren. Maar Neerharen pakte het meteen groots aan en organiseerde vijf plezierige dagen met een zeer uitgebreid programma. In 1998 mocht Neerharen voor de tweede maal de dagen organiseren en het werd wederom een groots succes. Ver buiten de dorpsgrenzen was men verbaasd tot wat dit dorp in staat was. De Dorpsdagen van Neerharen waren dan ook een voorbeeld voor de andere kerkdorpen van Lanaken. In 2005 werd er voor de derde maal vijf dagen gefeest en opnieuw werden het onvergetelijke dagen. Honderden vrijwilligers, duizenden bezoekers, een rijkgevuld programma... Dit kreeg men in geen enkel ander dorp klaar. Na de Dorpsdagen in 2006 en 2007, die respectievelijk door Gellik en Lanaken-centrum werden georganiseerd, besloot het gemeentebestuur om de Dorpsdagen af te schaffen. In de andere kerkdorpen sloeg het concept niet aan. Alle kerkdorpen van Groot-Lanaken stemden hiermee in, behalve Neerharen. Daarom zal het kleine Maasdorp in 2012 voor de vierde keer en als enige Lanakense kerkdorp Dorpsdagen organiseren.

Villawijken[edit | edit source]

Neerharen omvat de zeer riante villawijken 'Goudkust' en 'Park Tournebride'.

Volkslied - Lied van Neerharen[edit | edit source]

Tussen 't groen verscholen in de Maasvallei,
ligt er een lief dorpje als een schilderij.
Geen plek op de wereld is voor ons zo schoon,
bij de fusiedorpen spant ons dorp de kroon.

Hoe schoon is ons dorpje, al is het maar klein,
geen dorp kan er scho-oner dan Neerharen zijn.
Hoe schoon is ons dorpje, wij houden ervan,
en willen er wo-onen zolang als het kan.

Uit het ver verleden vond men nog terug,
de vermaarde zilv'ren vaas, aan d'ophaalbrug.
Het uniek retabel, veilig nu bewaard,
in ons stemmig kerkje, is 't bezoeken waard.

Hoe schoon is ons dorpje, al is het maar klein,
geen dorp kan er scho-oner dan Neerharen zijn.
Hoe schoon is ons dorpje, wij houden ervan,
en willen er wo-onen zolang als het kan.

Vroeger was ons dorpje zelfs een heerlijkheid,
menig oude grafsteen herrinert aan die tijd.
Namen als Van Kerckem, Keelhoff, Dobbelsteyn,
zullen aan ons dorp altijd verbonden zijn.

Hoe schoon is ons dorpje, al is het maar klein,
geen dorp kan er scho-oner dan Neerharen zijn.
Hoe schoon is ons dorpje, wij houden ervan,
en willen er wo-onen zolang als het kan.

Bron: Neerharen. (2012, september 22). Wikipedia, de vrije encyclopedie. Opgehaald 23:18, september 22, 2012 van //nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Neerharen&oldid=32854073.

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.